Familiebedrijf van der Meulen (Sneek)

Logo uitgeverij

Oprichter van het familiebedrijf was Rijkele van der Meulen hij richtte het bedrijf op 17 mei 1880 te [Sneek.
Het Familiebedrijf bestaat uit drie onderdelen:

 1. Kantoorvakhandel van der Meulen
 2. Speelgoedgroothandel van der Meulen BV (in 2005 verkocht)
 3. Uitgeverij van der Meulen BV
Pand aan de Wolkammersstraat 2 te Sneek (Uitgeverij)

In feite is de kantoorvakhandel één van de drie bedrijven van het familiebedrijf Van der Meulen, waartoe ook de Speelgoedgroothandel Van der Meulen BV en de Uitgeverij Van der Meulen BV behoren. Deze twee zijn gevestigd aan de Lorentzstraat 23, op het bedrijventerrein Houkesloot. In het totale bedrijf werken rond de 80 mensen. De lange geschiedenis is een verhaal apart. De begindatum was 17 mei 1880, toen Rijkele van der Meulen, tot dan toe lithograaf bij Steendrukkerij Flach in Sneek, aan het Grootzand een boekhandel, boekbinderij en leesbibliotheek begon. Ook verkocht hij papierwaren, geplakte zakken en prentbriefkaarten. Zijn zoon Wijger zette in 1918 de zaak voort, inmiddels op het Hoogend 6. Hij had ook nog muziek, fotografie en schrijfbenodigdheden voor kantoor en gaf eigen ansichtkaarten uit. Een heleboel historische stads- en dorpsgezichten zijn van dit bedrijf, met achterop het welbekende molentje. Nog steeds is

Leeuwarder Courant (1972)

Van der Meulen een landelijk bekende uitgeverij op dit gebied. De crisisjaren waren zwaar. Een zeer gewaardeerde medewerkster was vanaf 1932 mejuffrouw A.M.P. Hulstra. In 1950 werd de winkel verbouwd. In 1955 werd Thomas Karst van der Meulen de volgende eigenaar. Met steun van echtgenote An en mej. Hulstra bouwde hij de zaak verder uit tot een groothandel in papier en schrijfwaren. Ook werden encyclopedia en atlassen verkocht. Het was toen nog steeds een boekhandel en beroemdheden als [wiki]Simon Carmiggelt[/wiki] kwamen langs om voor te lezen en te signeren.

 • Op 17 mei 1880 begon Rykele van der Meulen aan het Grootzand te Sneek een boekhandel, boekbinderij en leesbibliotheek begon.
 • In 1918 werd het bedrijf overgenomen door zoon Wyger van der Meulen en zat het bedrijf ondertussen gevestigd aan Hoogend 6 te Sneek. De volgende activiteiten werden toegevoegd aan het bedrijf; muziek, fotografie en schrijfbenodigdheden voor kantoren en ansichtkaarten.
 • In 1955 werd Thomas Karst van der Meulen de nieuwe baas, met de steun van zijn vrouw An. Onder zijn vleugels groeide het bedrijf als groothandel in papier en schrijfwaren. Ook werden Encyclopedia en atlassen verkocht.
 • In 1966 kwam de vierde generatie aan het roer, Wijger Rijkele van der Meulen.
 • In 1981 Roland Karst van der Meulen werd de nieuwe baas van de uitgeverij. In 1983 werd de boekhandel aan het Hoogend (Sneek) door brand verwoest. De zaak werd herbouwd en ging verder als kantoorvakhandel.
 • In 2003 verhuisde het bedrijf naar Grootzand 54-56 en Singel 69-71 te Sneek.
 • In 2008 werd de automatiseringstak verzelfstandigd onder de naam “van der Meulen automatisering”.
 • Huidige directeur van de kantoorvakhandel is Wyger van der Meulen

Van der Meulen Speelgoed (Sneek)

Van der Meulen speelgoed is eind jaren 60 opgericht door de familie van der Meulen. In 2005 werd het nieuwe pand aan de Lorentzstraat 23 te Sneek betrokken. René Bakker en Erik Zandberg namen in 2010 de aandelen van Wijger van der Meulen over. Hiermee werd het bedrijf los gekoppeld van het familiebedrijf van der Meulen.

Krantenartikelen:

Genealogie

Advertenties

2 gedachten over “Familiebedrijf van der Meulen (Sneek)”

 1. Correcties m.b.t. Familiestamboom van der Meulen Sneek

  Groothandel in Speelgoed heeft in 2005 in het nieuwe huidige pand betrokken.
  Groothandel in Speelgoed is in 2010 door Wyger van der Meulen verkocht aan René Bakker en Erik Zandberg. Dat zijn de nieuwe eigenaren.

  Dus
  2005 is nieuwe pand
  2010 is verkoop
  Namen nieuwe eigenaren: René Bakker en Erik Zandberg

Plaats hier je reactie

error: Alert: Website is beveiligd!!
%d bloggers liken dit: