Vereniging voor ziekenhuisverpleging “Leeuwarden”

Sinds 1929 opgericht, als afdeling van het ziekenfonds “Eendracht maakt Macht”, door de heren H.J. van der Laan, E. la Gro, S. Hellema, G. Ritmeester, G. Botke, G. Kuiper, ir. G.L. Walther, Mr. J,B.J. Heijmeijer, Mr. R. Veltman, R. van der Meulen en J.E. van Dijk. Dezelfde heren waren ook belast met het opmaken van de [wiki]statuten[/wiki] en het huishoudelijk reglement. Sinds 3 februari 1931 staat de vereniging ingeschreven bij de [wiki]Kamer van Koophandel[/wiki] te Leeuwarden.

Leeuwarder Courant (1930)

De vereniging was alleen voor mensen tot 60 jaar welke in de gemeente Leeuwarden woonachtig waren. Vanaf 7,50 was je gezin al verzekerd. Zo werden dan 30 dagen

ziekenhuisverpleging, operatiekosten en specialistische hulp vergoed tot een bedrag van fl. 145,00.  Mensen die meer hadden te besteden konden zich voor een “tussen klasse” of “tweede klasse” verzekeren.

Per 1 januari 1958 heeft de vereniging zich opgeheven om zich vervolgens te laten opnemen door de Nederlandse Ziekenhuisverpleging Fonds (NeZiFo). In 1962 kwam de vereniging die “statutair” niet meer bestond bij elkaar om een definitieve besluit te nemen over het overgebleven geld. De vereniging was ondertussen op 10 mei 1958 uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel te Leeuwarden.

Sinds de start in 1929 was Reinder van der Meulen betrokken bij deze vereniging. Deze ijzerhandelaar heeft tot de opheffing van de vereniging zitting gehad in de vereniging. Daarna verliet hij de stad en vertrok naar de Bilt (Utrecht). Waar hij in 1961 kwam te overlijden.

Genealogie

Familiekaart Reinder van der Meulen

Artikelen:

Advertentie

Leeuwarder Courant (1930)

 

Plaats hier je reactie

error: Alert: Website is beveiligd!!
%d bloggers liken dit: