DNA en Genealogie

In de wereld van de genealogie was men altijd opzoek naar voorouders via o.a. het zoeken in archieven en via familie. Nu lijkt daar iets nieuws bij te komen namelijk door middel van DNA onderzoek. Aangezien de DNA testen steeds goedkoper worden en steeds meer partijen deze aanbieden. Is het goed te weten en te lezen wat dit allemaal inhoud. Ook het onderzoek naar DNA wordt steeds goedkoper en daarom dat o.a. MyHeritage dit aanbiedt voor haar leden of andere geïnteresseerden.

Ook ik werd de afgelopen jaren bestookt met mails of banners die schreeuwen dat je dit zeker eens moest gaan doen. Want je familie werd hierdoor allen maar groter. Beetje argwanend dat ik ben heb ik zoiets wat gebeurd er met mijn DNA. Het wordt tenslotte wel onderzocht in Amerika en het moet niet zo zijn dat dit gedeeld wordt met derden. Na het lezen van dit specifieke deel van de voorwaarden was ik hierover gerustgesteld.

Daarom de stoute schoenen aangetrokken en een DNA kit besteld. De andere motiverende reden was, dat deze nu zeer goedkoop werd aangeboden. De bestelling op zich stelt niet zoveel voor, maar voordat je de kit in huis hebt ben je zeker een week verder.

Na meer dan een week te hebben gewacht kwam deze dan eindelijk binnen. Het doosje was éénvoudig te openen en in een “Engelstalige” handleiding met plaatjes was voor mij duidelijk wat er van mij werd verwacht. Na minimaal 30 seconden met een wattenstaafje over mijn binnenkant van mijn wang te hebben gehaald. En dit nog ééns herhaald, want je moet twee staafjes inleveren. Deze netjes in de meegeleverde buisjes gedaan. De stokjes braken makkelijk af en de doppen sloten goed.
Wat zeker belangrijk is dat je de DNA kit activeert in MyHeritage, zo worden de resultaten aan deze code gekoppeld.

Vervolgens alles in de meegeleverde zakje gestopt en daarna in de meegeleverde envelop gedaan. Op naar het postkantoor om deze te laten frankeren en te versturen. Dit zijn eigen kosten, dus niet zomaar op de bus gooien.

Het pakketje zit nu in de brievenbus op weg naar de Verenigde Staten. Nu wachten op de eerste resultaten.

De komende periode ga ik een blog bijhouden over mijn ervaring met de DNA kit van MyHeritage. Ik ben zeer sceptisch wat hier uitkomt. Daarnaast ben ik uiteraard nieuwsgierig wat er uitkomt. En wat valt er te koppelen aan welke familie. Zouden er verrassingen uitkomen?

 

Plaats hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.