DNA resultaat is binnen en nu?

Het even geduurd maar de uitslag van mijn DNA-onderzoek is binnen. En…. Het valt me wat tegen. Of ik had een te grote verwachting dat kan natuurlijk ook. Maar ik had gehoopt op meer connecties. En nu weet ik dat je afhankelijk bent van derden die ook een onderzoek hebben laten doen. Maar toch, ik had er wat meer van verwacht.

Met een aantal waarmee ik een DNA-match had heb ik gelijk contact gezocht. Ik had wel verwacht dat het wat makkelijker zou zijn om te kunnen zien op welke manier we familie zouden zijn. Maar naar mailcontact kom je daar snel genoeg achter. En uiteindelijk kun je dan stamboon verder uitbreiden. Ik beheer mijn stamboom overigens niet bij MyHeritage, maar op mijn eigen website.

Invoerscherm DNA resultaat in TNG.

Ook de rapportage van mijn DNA begrijp ik niet helemaal. Ik had verwacht een duidelijker rapportage te krijgen waarna ik deze zou kunnen verwerken in mijn eigen stamboom (TNG-software). Maar het overzicht is allemaal cijfers. Wellicht dat ik dan een andere test moet laten doen. Maar ben natuurlijk ook een leek op het gebied van DNA.

Wat mooi is om te zien welke etniciteit je hebt. Bij mij kwam het volgende eruit

57 % Noord/West Europees
31,4 % Scandinavisch
10,3 % Engels
1,3 % Nigeriaans

Kortom ik ben een “echte” Europeaan. Maar wat wel opvallend is dat er Nigeriaans bloed door de

Uitkomst van Etniciteit.

aderen stroomt. Zal wel komen omdat de mens wellicht zijn oorsprong heeft in Afrika?

Het is een leuke aanvulling op je eventuele genealogische onderzoek, maar verwacht er niet veel van. Als je kijkt naar de prijs. Dan vind ik het kostbaar met een minimaal resultaat. Maar wellicht over een aantal jaar wanneer er meer mensen in deze database zitten dan er dan meer uit halen valt. Het is absoluut geen vervanger voor het zoeken in de archieven. Maar het kan leuk zijn op welke manier je via DNA verbonden bent met anderen over de hele wereld.

Mocht je eraan willen beginnen zorg er dan voor dat je het pakket aangetekend verstuurd en niet als brievenpost. Deze komt niet aan en je kan het niet traceren. Alles wat naar de USA gaat wordt gecontroleerd door de Douane. Zorg ervoor dat je goed omschrijft wat er in het pakket zit. Voor minder dan 30 euro komt het pakketje aangetekend aan in de USA. Wanneer het pakket kwijt is geraakt (zoals mij is overkomen) in de post, krijg je gelukkig van de klantenservice van MyHeritage wel een gratis DNA kit opgestuurd. Maar je bent opnieuw de verzendkosten kwijt en je moet wederom lang wachten op het resultaat.

 

Plaats hier je reactie

%d bloggers liken dit: