Genealogie raakt je soms tot op het bot!

In ieders zoektocht naar zijn familiegeschiedenis vindt je wel zaken waarin je wordt geraakt. En dan bedoel ik echt geraakt tot op het bot.

Via een Facebookgroep kreeg de tip om de website Arolsen Archives te bezoeken. Op deze website staat het Europese archief van Nazi Duitsland. Aangezien ik Duitse voorouders heb en mijn vrouw joodse voorouders, was ik erg benieuwd wat er te vinden was.

Wanneer je de eerste namen invoert is het wel duidelijk dat het gaat om de mensen welke in de kampen van de nazi’s hebben gezeten. Wanneer je begint met zoeken op deze website wordt je helemaal in de tijd van de tweede Wereldoorlog gezogen. Je leest de documenten en automatisch wordt je verplaatst in de personen in kwestie.

Je ziet de leeftijden van 10 en 16 jaar op de kaart staan en wetende dat ze gelijk bij aankomst in Sobibor vernietigd zijn in de gaskamers……. Dan denk je aan je eigen kinderen en dan draait je maag toch wel even om. Wetende dat deze kinderen in die beruchte trein vanuit Kamp Westerbork of Vught naar hun vreselijke eindbestemming zijn gebracht. In die wagons waarvan we weten dat die voller dan vol zaten, als haring in een ton. Twee a drie dagen onderweg naar…. Zij niet wetende waar naar toe en wij nu wetende waar naar toe.

Joden in een wagon op weg naar één van de kampen. (Foto: Onbekend)

Wie had gedacht dat de mensheid zo vreet zou kunnen zijn. En alleen omdat je o.a. joods was.

Ik duik verder in het archief en pak mijn website erbij. Ik beging al mijn verzamelde gegevens te verwerken. Documenten die ik heb kunnen downloaden heb ik erbij gedaan. Dan zie ik dat zus van de eerste twee kinderen “mazzel” heeft gehad. Zij bleef achter in concentratiekamp Herzogenbusch (Kamp Vught) en ging bij de Philips-Kommando. Zij mocht werken aan door Frits Philips aangeboden werk.
Hierdoor reed de trein naar Sobibor voor haar voorbij. En overleefde zij godzijdank de oorlog. Maar wetende dat zij 2 jaar na de oorlog alsnog is gestorven. De enige overlevende van dit gezin.

Je vraagt je af wat zou er gebeurd zijn, is zij “gek” geworden of heeft zij de hand aan haar zelf geslagen. Je weet het niet het zijn de open eindjes. Waardoor je fantasie de loop met je neemt.

Door dit soort onderzoeken wordt je geconfronteerd met de werkelijkheid van de geschiedenis en realiseer ik mij terdege dat wij het verdomt makkelijk hebben.

Het zoeken naar familiegeschiedenis is soms zeer confronterend.

Maar we blijven zoeken naar de geschiedenis van de familie ook al levert dat soms buikpijn op.

Plaats hier je reactie

error: Alert: Website is beveiligd!!
%d bloggers liken dit: