Mirjam Velleman (Amsterdam)

In 1922 komt Mirjam als dochter van Isaac Velleman & Engelina Salomon ter wereld in Amsterdam. Haar vader was kapper en had een zaak aan de Smaragdstraat 27 te Amsterdam. Moeder Engelina was waarschijnlijk huisvrouw en overleed al in 1943 te Amsterdam.

In februari van 1943 werd het hele gezin (vader + 3 kinderen) op transport gezet naar Kamp Vught. Vandaar uit zijn waarschijnlijk vader en de twee jongste kinderen naar Sobibor getransporteerd. Op 16 juli 1943 kwamen zijn om in Sobibor.

Mirjam bleef achter in [wiki title=”kamp_Vught”]Kamp Vught[/wiki]. Zij werd in 1944 aan de Philips-Kommando toegevoegd.

Philips Kommando © ADN Beeldredactie
Philips Kommando © ADN Beeldredactie

Hierdoor kon ze werken aan radiobuizen en knijpkatten. Daarnaast hadden deze gevangenen het beter dan de andere gevangenen. De gevangenen die werkten bij Philips kregen extra pauze, werkten droog en kreeg iets beter te eten. Natuurlijk was het geen luxe, maar beter dan…..

Mede dankzij de inbreng van Philips hebben 382 van de 496 joden de oorlog weten te overleven. Ook Mirjam overleefde de oorlog. Maar helaas heeft ze niet lang in vrijheid mogen leven, op 30 juni 1947 kwam zijn in Bloemendaal te overlijden. Nooit getrouwd en geen kinderen en de enige overlevende van het gezin.

Genealogie

Plaats hier je reactie

%d bloggers liken dit: