Schoppen of klaver troef leidt tot dood

Op zaterdagavond de 5e september van 1964 zou Boelenslaan in de ban zijn van een steekpartij waarbij Jan Kooistra door messteken om het leven zou komen.

Jan Kooistra verbleef samen met zijn vrouw en 2 kinderen in de woning aan de Achterwei te Boelenslaan. Tijdens dit weekend was er een klein feestje i.v.m. de verjaardag van schoonvader, Brand Veenstra (○ 31/08/1903 Boelenslaan – † 17/01/1976). De vrouwen van Jasper & Jan waren naar Surhuisterveen voor de opening van Survento.

Tijdens het verjaardagsfeestje was Jan met zijn zwager (Jasper V.), schoonvader (Brand Veenstra) en nog een zwager (A. Hofstra) aan het kaarten. Er werd deze avond twee parturen Schutjassen gespeeld. Tijdens één van de parturen werd er een verkeerde kaart op tafel gesmeten door Jasper. Jasper die het spel niet goed kende zorgde hierdoor de nodige irritatie bij Jan. Om te voorkomen dat de irritaties zouden uitlopen in een vechtpartij werd het kaartspel beëindigd. Waarna men onder het genot van een biertje TV ging kijken. Om één of andere reden kwam de “verkeerde kaart” toch weer ter sprake en liepen de emoties wederom hoog op. Schoonvader wilde dat de vechtersbazen buiten gingen vechten, maar daar had Jasper geen zin in. Vervolgens zou Jan hebben geroepen “Ik kin jimme allebeide wol ha” en gooide een bierfles naar het hoofd van zijn schoonvader. Vervolgens liep Kooistra de kamer uit. Schoonvader Brand liep achter hem aan en kreeg vervolgens nog een aantal rake trappen in zijn buik. Dit was de trigger waardoor Brand zijn zakmes pakte en zijn schoonzoon meerde malen stak (wang, hals en borst). De fatale messteek bij de hals (ader onder het sleutelbeen) werd Jan uiteindelijk fataal en stierf ter plekke.

Rechtbank

Tijdens de rechtszaak van 14 april 1965 werd duidelijk dat Japser geen schuld had aan de dood van zijn zwager. Wel werd snel duidelijk dat zijn vader Brand Veenstra verantwoordelijk was voor de dood van zijn schoonzoon. In het dorp bleef men lang volhouden dat Japser de dood op zijn geweten zou hebben, maar daar was geen enkel bewijs voor. Tijdens de uitspraak op 28 april in de rechtbank van Leeuwarden richtte de officier van Justitie zich nog tot de bewoners van Boelanslaan om Jasper met rust te laten.

Brand kreeg deze dag te horen dat hij 4 jaar heeft gekregen met aftrek van voorarrest. Zijn beroep op noodweer werd verworpen.

Media-aandacht

De media in den lande hebben deze zaak gevolgd. Zo hebben de Telegraaf, Leeuwarder Courant, de Friese Koerier, Algemeen Handelsblad, Trouw, het Parool en Limburgsch Dagblad deze zaak op den voet gevolgd.  Hieronder een aantal van hun artikelen. De totstandkoming van dit artikel is op basis van deze nieuwsberichten.

Genealogie

Krantenartikelen

Bronnen

  • www.dekrantvantoen.nl
  • www.delpher.nl

Plaats hier je reactie

error: Alert: Website is beveiligd!!
%d bloggers liken dit: