Onderduikplaats gevonden aan de Nieuwestad 135

En dan is daar toch in één keer een bericht waarop je heel stiekem op had gehoopt. Zo werd ik benaderd via sociale media door de huidige bewoners van de Nieuwestad 135 te Leeuwarden. Zij waren bezig om hun huis te verbouwen. Door een emmer water die om viel kwam men achter een tussenruimte tussen plafond en vloer.

Toen het luik werd geopend vond men blikken, artikelen, bonnen en papiertjes. Gelijk is men gaan googelen en kwam men o.a. terecht op mijn website.

Zou dit dan de plek zijn geweest waar Wolf Salomon ondergedoken heeft gezeten?

Ik werd uitgenodigd om met eigen ogen te mogen kijken. Met de camera in de aanslag en een zak vol batterijen op naar de Nieuwestad.

Na het verhaal van de huidige bewoners en hun zoon aangehoord te hebben wilde ik zo snel mogelijk deze vondst met eigen ogen zien. Het luik werd geopend en een koude rilling liep over mijn lichaam. Zou dit dan de plek zijn…… Ik kreeg toestemming om de ruimte te mogen betreden en liet mij zakken in de ruimte. Al zittend zag ik dat het weinig comfortabel was. Je kon er amper zitten er lagen resten stof, blikken en papiertjes. En er zat een mysterieus gat in de vloer wat uitkeek op de ruimte beneden. Zou dit een kijkgat zijn om..?

Hieronder foto’s die ik gemaakt heb. Dit bezoek roept nog meer vragen op. En het pand heeft nog meer te vertellen wellicht dat het ooit wordt verteld.

Mijn dank aan de huidige bewoners voor hun gastvrijheid en om mij in gelegenheid te stellen om weer dichter bij de geschiedenis van onze voorouders te komen.

Plaats hier je reactie

error: Alert: Website is beveiligd!!
%d bloggers liken dit: